Mostantól fizetni kell a készpénzes befizetésekért az egyik nagy banknál

Az MNB pénzforgalmi stratégia célkitűzésének megfelelően az OTP Bank vezeti be először a nem saját bankszámlára történő pénztári készpénzes befizetéseket terhelő tranzakciós díjat. Van azonban alternatíva, amellyel ez a költség elkerülhető!

Váratlan dologgal szembesülhetnek az egyik legnagyobb hazai bank ügyfelei, ha a szokott rutin szerint mennek ügyintézni: fizetniuk kell a pénztári készpénzes befizetéseik után, amennyiben nem a saját számlájukra szeretnék betenni a pénzt. Az OTP Bank 2023. december 15-i Hirdetményében tette közzé az intézkedés részleteit, mely 2024. 02. 01-jétől hatályos.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzforgalmi stratégia célkitűzése és a Pénzforgalmi Fejlettségi Mutatórendszer bevezetésére hivatkozva az OTP Bank vezeti be először a nem saját bankszámlára történő pénztári készpénzbefizetéseket terhelő tranzakciós díjat, és várhatóan a többi bank is követni fogja. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) törekvése szerint 2030-ra a készpénzforgalmat jelentősen vissza kell szorítani, mivel az elemzők szerint rontja az ország versenyképességét és nem olcsó. A készpénzes fizetés helyett az elektronikus megoldások felé igyekeznek terelni az ügyfeleket.

A hatékonyan és megbízhatóan működő, modern, elektronikus pénzforgalom alapvető fontosságú a gazdaság működéséhez, így az MNB számára is kiemelt terület – hangsúlyozza a Monetáris Tanács.

Az OTP Bank Hirdetményében az áll, hogy 2023. februárjától a nem saját bankszámlára történő pénztári készpénzbefizetések után kell majd az ügyfeleknek tranzakciós díjat fizetniük a befizetéssel egy időben, melynek összege az intézkedés bevezetését követő, visszavonásig érvényes akciós időszak végéig 0,5%, minimum 1.000 Ft – maximum 30.000 Ft, azt követően pedig 0,6%, minimum 1.500 Ft – maximum 60.000 Ft lesz.

Nem saját bankszámlára történő befizetésnek minősül például, ha közüzemi számlákat vagy biztosítási díjakat fizetünk be készpénzzel a bankban, vagy egy családtag, ismerős számára szeretnénk pénzt betenni. Lesznek kivételek, például az OTP-nél felvett lakáshitelük törlesztőjét továbbra is tranzakciós díj nélkül fizethethetik be a bank ügyfelei.

A készpénzbefizetést terhelő tranzakciós díjak elkerülésére több lehetőség áll az ügyfelek rendelkezésére:

  • valamely elektronikus szolgáltatás választása: átutalás, banki lehívás, bankkártyás fizetési mód stb.
  • a pénztári készpénzbefizetés helyett a bank Ki-és befizető ATM-jeinek használata, ha mégis ragaszkodunk a készpénzhez.
A Ki- és befizető ATM automata használata nem bonyolult, de szükség van hozzá egy bankkártyára, ami lehet a sajátunk. Nemcsak a saját számlánkra fizethetünk be, hanem a máséra is. Előnye, hogy nem kell a pénztárnál sorban állnunk, a pénztári befizetés tranzakciós díjánál kedvezőbb díjszabású, és 0-24 óráig elérhető ez a lehetőség. A befizetett összeg azonnal a számlára kerül. További információkat, segédletet ide kattintva találhat.
Megosztás

További bejegyzések

Mit tehetünk, hogy ne váljunk internetes csalás áldozatává?

Manapság egyre nagyobb teret nyer az online ügyintézés lehetősége a pénzügyeinkkel kapcsolatban is, hiszen ezek számos kényelmi szolgáltatást nyújtanak: karosszékből intézhetjük a banki ügyeinket vagy a bevásárlást. Nem csoda, hogy erre a lehetőségre az internetes bűnözők is felfigyeltek, és évről évre egyre nagyobb károkat okoznak világszerte. Hihetetlen gyorsasággal és kreativitással próbálják kicsalni az internetezők adatait és pénzét, ezért kiemelten fontos, hogy tisztában legyünk az internetezésben rejlő veszélyekkel és a védekezés lehetséges módszereivel.

Tovább olvasom

A menyem eltiltotta tőlem az unokámat, mit tehetek?

Sosem szerettem a menyem, ez tény. De a fiam szerette, így a háttérbe húzódtam, nem szóltam bele a dolgaikba. Már 5 éve voltak házasok, amikor megszületett az unokám, Danika, a család szeme fénye. A menyem sokat hívott, hogy segítsek, mert fáradt, nem bír egyedül a gyerekkel. Én örömmel mentem, hiszen nyugdíjas vagyok és ez az ember ahol tud, segít.

Tovább olvasom